Sun. Nov 28th, 2021

Çmimet e vojit në Mal të Zi u rritën deri në 36.8 përqind në një vit, ndërsa çmimet e perimeve në shtator ishin 83 përqind më të larta se në gusht, sipas të dhënave të reja nga Administrata e Statistikave të MONSTAT.

Sipas indeksit të çmimeve të konsumit, produktet dhe shërbimet ishin mesatarisht 0.5 për qind më të larta në shtator në krahasim me gushtin, dhe 2.9 për qind më të larta se në të njëjtin muaj në vitin 2020. Gjithashtu, kur bëhet fjalë për parametrat e inflacionit në nivel vjetor, nga prilli 2020 deri në shkurt të këtij viti, Mali i Zi pati një rritje prej vetëm një muaji, prej 0.1 përqind, shkruan Dnevne novine.

Pas një rritje prej 0.8 përqind në mars, çmimet u rritën të paktën 2.2 përqind nga viti në vit deri në shtator të çdo muaji. Për më tepër, çmimi mesatar i produkteve dhe shërbimeve që nga dhjetori i vitit të kaluar kishte një normë mujore të inflacionit deri në 0.6 përqind.

“Ndikimi më i madh në normën mujore të inflacionit ishte rritja e çmimeve: veshje, perime, lëndë djegëse të ngurta, bukë dhe drithëra, këpucë dhe karburant. Çmimet e konsumit nga janari deri në shtator, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, mesatarisht shumë me 1.8 për qind ”, saktësojnë ata nga MONSTAT.

Të dhënat e klasifikuara sipas grupeve kryesore të produkteve dhe shërbimeve tregojnë se nga gushti deri në shtator, kërcimi më i madh ishte në çmimet e veshjeve dhe këpucëve prej katër përqind, e ndjekur nga ushqimi dhe pijet joalkoolike me një rritje prej 0.8 përqind, mobiljet dhe pajisjet shtëpiake me 0.4 dhe shërbimet komunale me 03 përqind.

Më konkretisht, në atë periudhë, çmimi i perimeve u rrit me 8.3 përqind, veshjeve me 7.1 përqind dhe karburanteve të ngurta (si qymyri dhe druri) me 1.3 përqind. Rënia më e madhe e çmimeve u regjistrua për shërbimet në hotele dhe restorante, me 2.6 përqind. Arsyeja, para së gjithash, qëndron në çmimet e akomodimit, të cilat ranë me pesë për qind, por edhe në transportin ajror, i cili ra në çmim me 6.9 për qind.

Diferenca më e madhe në çmim për vitin u regjistrua për vajrat dhe yndyrnat prej 36.8 përqind. Rritja e çmimit të karburantit është shumë më e ulët me 19.7 përqind, por është e sigurt që përfundimisht do të ketë një ndryshim edhe më të madh. Shërbimet e akomodimit ishin më të shtrenjta me 18.1 përqind, transporti ajror me 17.2 përqind dhe perimet me 13.4 përqind. Rënia më e madhe ishte në çmimet e këpucëve 8.5 përqind, automjeteve motorike me 4.8 përqind, dhe çmimeve të veshjeve dhe telefonave me 3.8 përqind.

Transporti, hotelet, restorantet…

Ekziston një pamje paksa e ndryshme e ndryshimeve të çmimeve në baza vjetore. Krahasuar me shtatorin 2020, çmimet e transportit janë më të larta deri në 8.9 përqind, shërbimet në hotele dhe restorante me 8.5 përqind, ushqimet dhe pijet joalkoolike me 4.8 përqind, dhe alkooli dhe cigaret me 3.1 përqind. Në të njëjtën kohë, vetëm çmimet e veshjeve dhe këpucëve ranë me 5.9 përqind dhe telekomunikacionit me 0.2 përqind.