Sat. Oct 23rd, 2021

Njerëzit nuk janë të vetëdijshëm për rëndësinë e vaksinimit. Antivaksuesit janë më të zhurmshëm se ata që promovojnë rëndësinë e vaksinimit, ndërsa pothuajse nuk ka fushatë, tha Halil Duković, anëtar i Komisionit të Shëndetësisë në Parlamentin e Malit të Zi, në emisionin “Në mes të së Mërkurës” në Televizionin e Qytetit.

“Ajo që më shqetëson më shumë është se me shfaqjen e shtameve delta, një numër në rritje i të rinjve po humbasin betejën me virusin korona. Askush nuk reagon ndaj një situate kaq alarmante, veçanërisht Qeveria, e cila duhet të mbajë përgjegjësi. Gjithsej 2005 vdekje që nga fillimi i epidemisë është një numër i madh për shoqërinë tonë. Timeshtë koha për t’u seriozizuar, dihet se kush duhet të jetë përgjegjës për këto fakte ”, paralajmëroi Dukoviq.

Përhapja e gënjeshtrave dhe të pavërtetave për vaksinat dhe rrezikimi i jetës së njerëzve në këtë mënyrë, nuk përfaqëson lirinë e fjalës, por një veprim kriminal të kryer nga anti-vaksinat, tregon mikrobiologu Branko Rihtman nga Universiteti i Warwick në Mbretërinë e Bashkuar.

“Për shkak të mungesës së një fushate, njerëzit detyrohen të gjejnë vetë se cilat vaksina janë të mira. Dezinformatat e vendosura nga anti-vaksinat po përhapen në mënyrë të pakontrollueshme. “Duke përhapur gënjeshtra, ata rrezikojnë jetën e njerëzve, dhe kjo nuk është më liri e fjalës, por një akt kriminal,” tha Richtman për City Television.

Epidemiologu i Institutit të Shëndetit Publik, Dr Milko Joksimović, thekson se ne nuk regjistruam një ditë pa të ndjerin për dy muaj, dhe kishte ditë kur ai numër ishte dyshifror.

“Transmetimi është në një nivel të lartë, të rinjtë po vuajnë mes atyre që nuk u kursyen, si në fillim të epidemisë. Që nga 1 gushti, ne kemi 64 persona të vdekur nën moshën 60 vjeç, nga të cilët vetëm katër janë vaksinuar. 14 persona janë më të rinj se 40 vjeç, që është një problem i madh, “tha Joksimovic.

Ai beson se mungesa e arsimimit është një nga arsyet e shkallës së ulët të vaksinimit, dhe nevojitet një strategji komunikimi në atë fushë.

“Në vend të masave, është gjithmonë më mirë që qytetarët të jenë të vetëdijshëm për përfitimet e vaksinimit. Unë nuk jam përkrahës i asnjë mase, por është më mirë kur në planin afatgjatë, në mënyrë sistematike, njerëzit të edukohen për përfitimet e vaksinimit ”, tha Jokimović.

Rasti i një vajze nëntëmbëdhjetë vjeçare që vdiq nga pasojat e Covid është një alarm për të gjithë të rinjtë që të vaksinohen sa më shpejt që të jetë e mundur në mënyrë që të mos rrezikojnë veten dhe shëndetin e të dashurve të tyre, beson epidemiologu Nikšić Dr. Redžep Zejnilagić.

Ai iu referua situatës në Nikshiq, e cila thotë se aktualisht është e qëndrueshme, dhe se numri i të shëruarve është më i lartë se sa i regjistruar rishtazi.

Zejnilagić paralajmëron se lloji Delta shkakton fotografi më të rënda klinike edhe tek të rinjtë, kështu që ai paralajmëron se prandaj është e nevojshme të përqëndrohet fushata tek ata.