Sat. Oct 23rd, 2021

Studiuesit gjermanë kryen një studim të botuar në revistën Sëmundjet Infektive Klinike dhe rezultatet e hulumtimit të tyre treguan se 77.1 përqind e pacientëve kovidë kishin simptoma të sëmundjes edhe një vit pasi u infektuan.

Simptomat më të zakonshme që zgjatën për një vit ishin aftësia e zvogëluar për të ushtruar – 56.3 përqind, lodhja – 53.1 përqind dhe problemet me përqendrimin – 39.6 përqind, tregoi studimi.

Studiuesit zbuluan se vetëm një simptomë – rënia e flokëve – ra midis pesë dhe 12 muaj, me frekuencën duke rënë nga 26.1 përqind në 10.4 përqind.

Nga ana tjetër, simptoma të tilla si dispnea, pra mungesa e frymëmarrjes dhe problemet e frymëmarrjes si dhe lodhja janë rritur ndjeshëm. Incidenca e dispnesë u rrit nga 27.1 përqind në 37.5 përqind, dhe lodhja u rrit nga 41.7 përqind në 53.1 përqind.

“Simptomat neurokognitive afatgjata të kovid mund të vazhdojnë të paktën një vit pasi të shfaqen simptomat e para të kovid-19 dhe mund të ulin ndjeshëm cilësinë e jetës”, thanë studiuesit, sipas  Forbes .

Ky studim edhe një herë konfirmoi se njerëzit që luftojnë me kovid mund të ndiejnë simptoma edhe muaj pasi u infektuan me koronavirus. Studimet e hershme kanë treguar se kjo gjendje prek gratë më shumë sesa burrat, raporton N1.

Sipas një studimi të fundit të botuar në revistën Lancet’s E Clinical Medicine, më shumë se 200 simptoma shoqërohen me largpamësi dhe ato prekin deri në dhjetë sisteme organesh në trup.

Disa nga simptomat e raportuara nga pacientët ishin: skuqja, problemet e tretjes, ngërçet muskulore, humbja e dëgjimit, tringëllimë në veshët, lodhja, halucinacionet, humbja e kujtesës, dridhjet, ethet, dridhjet, dhimbja e fytit, vizioni i paqartë, konjuktiviti, gulçimi, vështirësia në frymëmarrje , kollitje e gjakut, teshtimë, kollë e thatë, ndryshime në gishtat e këmbëve, si dhe të fikët.