Sat. Oct 23rd, 2021

U testuan 5,689 shtetas të huaj, të cilët i kushtuan shtetit 300,000 euro Instituti i Shëndetit Publik nuk paraqiti të dhëna të azhurnuara dhe njoftoi se sa dhe ku trajtoheshin turistët.

Nga fillimi i qershorit deri në fund të javës së kaluar, shteti shpenzoi rreth 300,000 euro në testimin PCR falas të turistëve që qëndrojnë në Malin e Zi.

Sipas Institutit të Shëndetit Publik (ISHP), nga fillimi i qershorit deri më 2 korrik, 5,689 teste PCR u kryen për shtetas të huaj, çmimi i të cilave në Mal të Zi është rreth pesëdhjetë euro.

Më pak se një përqind ishte pozitive – kovid-19 ishte regjistruar në 44 persona.

ISHP nuk iu përgjigj pyetjeve të “Vijesti” sa turistë pozitivë u shtruan në spital, nëse dhe sa prej tyre kërkuan trajtim në qendrat shëndetësore dhe spitalet, sa ishin testuar dhe pozitivë në komuna …

Sipas informacioneve jozyrtare, turistët e infektuar gjithashtu hyjnë në prerjen e tërthortë të përditshme të njerëzve të sapo pozitivizuar.

Sipas të dhënave të Organizatës Kombëtare të Turizmit, ka pasur rreth 62,000 turistë në Malin e Zi më 5 korrik, që është nëntë herë më shumë se vitin e kaluar në të njëjtën kohë, dhe në nivelin e 70 përqind në lidhje me të njëjtën periudhë në 2019.

Qendra shëndetësore e Tivarit “Vijesti” raportoi se nga 1 qershori deri më 5 korrik, ata testuan 1,121 njerëz që shkuan në një udhëtim.

Drejtori Branko Purlija tha për “Vijesti” se ata nuk kanë regjistruar asnjë abuzim deri më tani dhe se Qendra Shëndetësore e Tivarit po ndjek udhëzimet e përcaktuara nga Ministria e Shëndetësisë.

“Turistët janë të njohur me ta dhe i respektojnë ata. Testimi i PCR-së ka stimuluar turistët si dhe akomodimet private të regjistruara për të rregulluar tarifat. Ky është një përfitim i përgjithshëm ekonomik për të gjithë Barani “, tha Purlija.

Nga 13 maj, testet PCR janë falas në Malin e Zi për të gjithë turistët e huaj që kanë nevojë për provë për t’u kthyer në vendin e tyre.

Protokolli shëndetësor për sezonin turistik përcakton gjithashtu që trajtimi spitalor për turistët që vuajnë nga kovid 19 gjatë qëndrimit të tyre në Malin e Zi do të jetë falas.

Burime të “Vijesti” pohojnë se abuzimet u regjistruan në fillim të testit falas, sepse disa turistë përdorën Malin e Zi si bazë, nga e cila ata udhëtuan disa herë në vendet që kërkojnë një test negativ PCR dhe përdorën mundësinë e diagnostikimit falas.

Muajin e kaluar, Ministria e Shëndetësisë, në bashkëpunim me Ministrinë e Ekonomisë, lëshuan udhëzime për trajtimin e institucioneve të kujdesit shëndetësor, turistëve dhe sipërmarrësve të angazhuar në aktivitetin turistik të akomodimit të mysafirëve në lidhje me kushtet e testimit PCR të mysafirëve të huaj.

Drejtori i IJZ Igor Galić shpjegoi atëherë se testimi falas PCR është i mundur për turistët që kanë dëshmi të taksës së paguar në një nga hotelet ose strehimin e regjistruar privat në Malin e Zi, si dhe mysafirët që kanë nevojë për një test negativ PCR kur kthehen në vendet ku ata jetojnë .

“Necessaryshtë e nevojshme që pronari i akomodimit, agjencia ose vetë turisti të thërrasë Shërbimin Higjienik dhe Epidemiologjik të qendrës shëndetësore lokale në territorin e komunës së së cilës ai ka raportuar akomodimin të paktën 72 orë para udhëtimit, në mënyrë që të rezervojë testimi, dhe të jesh i pranishëm në vendin e dakorduar. “, sepse përndryshe testimi nuk do të kryhet”, tha Galić.

Krahasuar me vendet e tjera, ekonomitë e të cilave kryesisht mbështeten në turizëm, Mali i Zi ka masa shumë më të liberalizuara në lidhje me hyrjen në vend.

Banorët e Serbisë, Bosnjës dhe Hercegovinës, Kosovës, Kroacisë, Shqipërisë, Rusisë, Bjellorusisë, Ukrainës dhe Maqedonisë Veriore, vendet anëtare të BE-së, Izraeli, Zvicra, Moldavia, Norvegjia, Kazakistani, Shtetet e Bashkuara, Kanada, lejohen të hyjnë në Malin e Zi. një certifikatë vaksinimi ose test koronavirus. Qytetarët e vendeve të tjera kanë nevojë për një test negativ PCR, jo më të vjetër se 72 orë ose një test negativ të shpejtë antigjeni deri në 48 orë të vjetra dhe të njohur në Bashkimin Evropian, një test pozitiv serologjik (antitrupa IgG) jo më të vjetër se 30 ditë ose konfirmim se ata janë rivaksinuar para së paku 14 ditëve. Montenegroshtë e mundur të hyni në Malin e Zi me një test pozitiv PCR, si provë që ata e kapërcenin koronavirusin të paktën 14 ditë para mbërritjes së tyre. Ky test nuk duhet të jetë më i vjetër se 90 ditë.

Kroacia fqinje po u kërkon vendeve të rajonit një çertifikatë vaksinimi, një çertifikatë mjekësore që i ftuari ka marrë nga virusi ose një test negativ PCR.

Possibleshtë e mundur të shkoni me pushime në Turqi me një konfirmim se jeni rivaksinuar dy javë më parë, si dhe me një test negativ PCR ose një konfirmim të një infeksioni të mëparshëm që nuk është më i vjetër se 180 ditë.

Greqia kërkon një certifikatë të rivaksinimit, një test pozitiv PCR të bërë në gjysmën e fundit të vitit, por jo më të vjetër se 30 ditë, një PCR negativ ose një test të shpejtë antigjeni.

Ju mund të shkoni në Egjipt me konfirmimin se kanë kaluar të paktën 14 ditë nga doza e dytë e vaksinës ose me një test negativ PCR. Qipro njeh prova të vaksinimit të koronavirusit ose një test negativ PCR, ndërsa Shqipëria mund të futet pa kushte të veçanta.

Malta ka vendosur të tërheqë turistë duke u ofruar të gjithë mysafirëve të huaj deri në 200 euro, nëse qëndrojnë në atë vend për të paktën tre ditë.