Tue. Jan 25th, 2022

Finalizohen marrëveshjet mes Shqipërisë, Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut në kuadër të nismës “Open Balkan”. Në pallatin e Brigadave në Tiranë marrëveshjet janë firmosur nga Kryeministri Edi Rama, ai i Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev dhe Presidenti i Serbisë Aleksandër Vuçiç.

5 marrëveshje lidhen me lëvizjen e lirë të punëtorëve mes tyre, lehtësira kufitare për identifikimin e udhëtarëve, sigurinë ushqimore të mallrave që shkëmbejnë mes tyre.

Rama tregoi përfitimet e vendeve të rajonit nga kjo nismë, ndërsa përsëriti thirrjen për shtetet që hezitojnë t’i bashkohen.

“Jam i kënaqur t’ju them se sot është një moment kyç i procesit tonë, pasi marrëveshjet do të përcaktojnë një hap të rëndësishëm përpara drejt objektivit tonë; të garantojmë lirinë e plot të lëvizjes së njerëzve, mallrave, kapitalit dhe shërbimeve. Më lini që të kaloj nëpër secilën shtyllë të Ballkanit të Hapur duke përsëritur thirrjen për gjithkënd që të bëhet pjesë, pasi Ballkani i Hapur është nismë përfshirëse dhe sigurisht duke inkurajuar tri të tjerët në rajon që të jenë pjesë e kësaj përpjekje. Ndërkohë që ne po ecim përpara për më të mirën e njerëzve tanë.”

Edhe presidenti serb u ndal tek rëndësia e projektit, i cili do të zgjerojë tregun e punës ndërmjet Tiranës, Beogradit dhe Shkupit. Vuçiç shprehu edhe zhgënjimin me justifikimet e vendeve që refuzojnë të bëhen pjesë e “Ballkanit të hapur”.