Sun. Nov 28th, 2021

Kancelarja gjermane në largim Angela Merkel premtoi në Stamboll vazhdimin e mbështetjes së Bashkimit Evropian për Turqinë, e cila ka katër milionë refugjatë.

Merkel, e cila erdhi në një vizitë lamtumire në Turqi, tha pas takimit me Presidentin Rexhep Tajip Erdogan se qeveria e ardhshme në Berlin do t’i japë rëndësi të veçantë marrëdhënieve me Ankaranë.

“Ne kemi gjithmonë interesa të përbashkëta dhe kështu do t’i shohë qeveria e ardhshme gjermane,” tha Merkel.

Erdogan tha se shpresonte që bashkëpunimi i suksesshëm me Merkel të vazhdonte në të njëjtën mënyrë nën qeverinë e re gjermane.

Ai falënderoi mysafirin për “kontributet pozitive” në procesin e integrimit evropian të Turqisë dhe për mbështetjen e komunitetit tre milionësh turk në Gjermani.

Të dy udhëheqësit diskutuan marrëdhëniet e Turqisë me Gjermaninë dhe BE -në, si dhe Sirinë, Libinë dhe Mesdheun lindor, ku u përplasën interesat e Ankarasë dhe BE -së.

Marrëdhëniet me Turqinë ishin një nga fushat më të vështira për Merkel gjatë mandatit të saj 16-vjeçar si kancelare, veçanërisht kur Erdogan intensifikoi sulmet ndaj udhëheqësve evropianë ndërsa krijoi një regjim gjithnjë e më autoritar në vendin e tij.

Erdogan ishte në pushtet për më shumë se dy vjet kur Merkel u bë kancelare në 2005. Me kalimin e viteve, ata kanë zhvilluar një marrëdhënie të bazuar në pragmatizëm, i cili është shënuar nga disa kriza.