Sat. Oct 23rd, 2021

Disa komuna pa skaner që mund të blihet për 300 mijë euro Shteti do të duhet të përgatitet tashmë për një valë të tretë të mundshme dhe të blejë maska, doreza, të ndërtojë laboratorë, paralajmërojnë bashkëbiseduesit e “Vijesti” nga sektori i shëndetësisë.

Qeveria e re, e udhëhequr nga Zdravko Krivokapic, vazhdimisht refuzon të përgjigjet në pyetjet se sa para ka në llogarinë e hapur për dhurime nga qytetarët dhe ndërmarrjet gjatë pandemisë kovid-19, sa janë shpenzuar dhe për çfarë qëllimesh .

Megjithëse Qeveria njoftoi jozyrtarisht se kjo nën-llogari e Sekretariatit të Përgjithshëm, e cila përmbante rreth pesë milion, do të ridrejtohet në Ministrinë e Shëndetësisë për nevojat e sistemit shëndetësor, “Vijesti” nuk mund të merrte një përgjigje për javë të tëra nëse dhe në çfarë mënyre regjimi të përdorë paratë për të ndërtuar një Klinikë Infektive në Podgoricë.

“Vijesti” vazhdimisht ka dërguar pyetje në Sekretariatin e Përgjithshëm të Qeverisë, rreth asaj se sa para ka në llogari për donacione, sa janë shpenzuar dhe për çfarë, nëse dhe në çfarë mënyre janë të detyruar nga vendimi i ish-Qeverisë për të ndërtoni një klinikë. Dhe pse, përndryshe, fondet nuk janë ridrejtuar në sistemin e shëndetit publik deri më tani. Letra e fundit nga “Vijesti” u dërgua në 29 Qershor, me një kërkesë për të informuar nëse do të dërgojë një përgjigje, ose publikut do të vazhdojë t’i refuzohet informacioni në lidhje me llogarinë në dispozicion të Qeverisë. Deri më sot, nuk ka përgjigje as për këtë e-mail.

Sipas të dhënave më të fundit zyrtare, nën llogaria e Sekretariatit të Përgjithshëm të Qeverisë më 31 Dhjetor 2020 përmbante 5,094,970,99 EUR dhe 75,971.72 USD. Kjo është 10,350 euro më shumë se shuma e lënë në llogari nga ish qeveria në 4 dhjetor, kur ajo shpërndau Trupin Kombëtar të Koordinimit (NCT) për Sëmundjet Infektive.

Gjatë nëntë muajve të pandemisë, 8,153,890.12 euro dhe 75,971.72 dollarë në donacione u paguan në llogarinë e NKT, dhe 3,069,269.13 euro u shpenzuan, kryesisht për blerjen e pajisjeve mbrojtëse mjekësore dhe aparateve të frymëmarrjes, dhe rindërtimin e disa spitaleve.

Qeveria e Duško Marković publikoi raporte mbi shpenzimin e parave, por gjithashtu vendosi të përdorë pesë milion euro të mbetura për ndërtimin e një klinike për sëmundjet infektive, duke marrë parasysh që ajo ekzistuese është dekada e vjetër dhe e pakushtëzuar. Ata nuk i kushtuan vëmendje faktit që institucionet shëndetësore mbetën pa pajisje mjekësore dhe vaksina të gripit gjatë mandatit teknik dhe u kërkuan atyre para për prokurim urgjent.

Ndërsa qeveria e re është e heshtur në lidhje me llogarinë e ndihmës, e cila dyshohet se përmban miliona euro, qytetarët e komunave të caktuara dhe institucioneve të kujdesit shëndetësor nuk kanë në dispozicion pajisjet themelore diagnostike. Kështu, banorët e Pljevlja, por edhe Herceg Novi, nuk mund t’i nënshtrohen skanimit në komunën e tyre për muaj të tërë. Pavarësisht nëse kishin kovid-19 apo jo, atyre u duhet një skanim i gjoksit për të përcaktuar nëse ekziston një infeksion i mushkërive, zgjerim i enëve të gjakut, tumorit, por edhe i organeve të tjera – truri, mëlçia, pankreasi, zemra, shpina, enët e gjakut. ..

Falë donacioneve nga qytetarët, shteti deri më tani ka qenë në gjendje të sigurojë pesëmbëdhjetë pajisje të tilla për nevojat e sistemit shëndetësor, sepse skaneri mesatar mund të blihet për 300,000 deri 350,000 euro.

Megjithëse situata epidemiologjike tani është më e favorshme dhe kemi rreth 300 pacientë, bashkëbiseduesit e “Vijesti” pohojnë se autoritetet tashmë duhet të marrin në konsideratë blerjen e pajisjeve mbrojtëse për valën e re të koronavirusit, e cila njoftohet në Evropë në vjeshtë.

Donacionet u shpenzuan me qëllim në Nikshiq, Berane dhe Tivar pa përgjigje

Drejtori i Spitalit të Përgjithshëm Niksic, Marko Mitrovic, konfirmoi për “Vijesti” se më 18 gusht të vitit të kaluar, 400,000 euro ishin paguar nga llogaria e NKT në atë institucion, përndryshe një qendër kovide, sipas përfundimit të ish-qeverisë.

Mitrovic u përgjigj se paratë ishin destinuar për rindërtimin e departamentit pediatrik, si dhe pajisjet mjekësore. Ai shpjegoi se 67,096,92 euro u shpenzuan për blerjen e një pajisje me ultratinguj Doppler me ngjyra dhe shtatë monitorë pacientësh për monitorimin e funksioneve vitale. Kjo mund të shihet nga kontratat në dispozicion në faqen e internetit të Drejtorisë së Politikave të Prokurimit Publik, të cilën spitali nënshkroi me kompanitë “Urion” dhe “Farmalab”.

Mitrovic tha se paratë e mbetura do të përdoren për qëllimin e synuar pas zbatimit të procedurës së hapur për punimet në rindërtimin e Departamentit të Pediatrisë, bazuar në projektin kryesor.

Në prag të valës së tretë, duhet menduar për stafin dhe pajisjet mjekësore
Në prag të valës së tretë, duhet menduar për stafin dhe fotografinë e pajisjeve mjekësore : Savo Prelević

Në fund të Prillit, Ministrja e Shëndetësisë Jelena Borovinić Bojović tha në Kuvend se 1.2 milion euro nga llogaria e ish-NKT gjatë fushatës zgjedhore shkuan në mjetet e pretenduara të rindërtimit, rinovimit dhe diagnostikimit për spitale të caktuara, por që ekziston pa fletë pagese.

Kjo u mohua nga deputeti i Partisë Demokratike të Socialistëve (DPS) të opozitës, Jevto Eraković, i cili ishte anëtar i ish-NKT. Ai vuri në dukje se tre spitale kovid, në Berane, Bar dhe Niksic, morën 400,000 euro secili për pajisje mjekësore.

“Vijesti” nga spitali Berane nuk iu përgjigj disa postave elektronike, ndërsa spitali i Tivarit njoftoi në fund të qershorit se po përgatisnin një përgjigje dhe po prisnin pëlqimin e Ministrisë së Shëndetësisë.

Rruga drejt skanuesit 170 kilometra

Spitali i Përgjithshëm në Pljevlja nuk ishte një qendër kovide, por gjatë valës së dytë të pandemisë ajo u kujdes për pacientët me covid-19. Ai institucion ka qenë pa skanues që nga nëntori i vitit të kaluar.

Drejtori Sasa Grbovic tha për “Vijesti” se spitali kishte vetëm një skaner, të prodhuar 16 vjet më parë.

Institucioni e mori këtë pajisje të përdorur si donacion në vitin 2009. Skaneri ka dalë jashtë funksionit për tetë muaj tani dhe qytetarët kanë filluar një fushatë për të mbledhur para për pajisjen.

Grbović theksoi se këtë vit ishte shpallur një tender për prokurimin e një tubi rrezesh katodë, i cili kushton 85,000 euro, dhe se pjesët rezervë nuk prodhohen më për këto pajisje.

Ndërsa menaxhmenti i institucionit pret një përgjigje pozitive nga Ministria e Shëndetësisë për blerjen e një skaneri të ri, banorët e Pljevlja po dërgohen për regjistrim në Qendrën Klinike në Podgoricë, e cila është më shumë se 170 kilometra larg spitalit të tyre të përgjithshëm .

Banorëve të Herceg Novi gjithashtu u është dashur të kalojnë rreth dyzet kilometra me muaj në mënyrë që radiologët të skanojnë mushkëritë e tyre ose ndonjë organ tjetër me një skaner në Spitalin e Përgjithshëm të Kotorrit. Ata nuk kanë një spital shtetëror në dispozicion, por disa shërbime shëndetësore, sipas kontratës me Fondin e Sigurimeve Shëndetësore, ofrohen nga një institucion i privatizuar – ish Spitali Ushtarak.

Edhe gjatë muajve të dimrit, kur popullsia e Herceg Novi u prek nga koronavirusi, në këtë komunë ishte e pamundur të bëhej një ekzaminim skaner, si urgjent ashtu edhe pacientë që kishin kaluar kovid-19. Qytetarët, por edhe mjekët, më pas u ankuan për mungesën e stafit dhe pajisjeve.

Drejtori mjekësor i Spitalit të Përgjithshëm të Meljine, Olivera Elez, konfirmoi për “Vijesti” se pajisjet që ka institucioni janë të pamjaftueshme, dhe pjesërisht nuk plotësojnë kërkesat moderne të profesionit të mjekut.

“Spitali i Përgjithshëm Meljine funksionon prej vitesh në kushte të vështira. Sipas kontratës që spitali ka me Fondin, ai është i detyruar të ofrojë të gjitha shërbimet për qytetarët e Herceg Novi në fushën e mjekësisë së brendshme, kirurgjisë, gjinekologjisë dhe obstetrikës, otorinolaringologjisë, si dhe për të gjithë qytetarët në fusha e terapisë hiperbarike dhe rehabilitimi i pacientëve kardiovaskular. Spitali po shqyrton gjithashtu kancerin e zorrës së trashë për Boka. Përveç kësaj, OB Meljine kujdeset për situatat emergjente të të gjithë qytetarëve dhe turistëve që gjenden në territorin e Komunës së Herceg Novit dhe kanë nevojë për ndihmë urgjente mjekësore. Spitali ofron të gjitha këto shërbime në kushte jashtëzakonisht të vështira, me një mungesë të vazhdueshme të personelit mjekësor dhe të nivelit të mesëm, “shpjegoi Elez.

Ajo u përgjigj se me ndihmën e donacioneve nga kompanitë, qytetarët e Herceg Novi dhe partnerët e tyre, u ble një pjesë e pajisjeve – një ambulancë, një pajisje për analizën e gazit dhe në të ardhmen e afërt një spirometër dhe një pajisje të re CTG për spitalin e lindjes priten

Spitali Meljine, siç thotë ai, nuk kishte për qëllim trajtimin e pacientëve me kovida-19 pikërisht për shkak të këtyre vështirësive, por ishte i përfshirë në luftën kundër epidemisë, kështu që pacientët të cilët nuk transferohen më nga spitalet përreth në Nikshiq , Kotorri, Tivari dhe Cetinje ishin infektivë, por përsëri kishin nevojë për trajtim spitalor.

“Pavarësisht nga angazhimi i stafit tonë, kjo situatë edhe një herë ka dëshmuar se është e nevojshme të sigurohen pajisje moderne, posaçërisht diagnostikime, pa të cilat nuk është e mundur kujdesi cilësor dhe me kohë i pacientit. Në epokën kur ekzaminimi CT është bërë një metodë e domosdoshme në diagnostikimin e shumë kushteve në spitalet e Meljine, nuk ka skaner, dhe e gjithë diagnostifikimi radiologjik kërkon rinovimin dhe dixhitalizimin, ndërsa nevoja për një aparat celular me rreze X nuk ka nevojë të të theksohet “, tha Elez.

Anesteziologë të nevojshëm, maska, laboratorë PCR …

Bashkimi i Mjekëve të Mjekësisë (SDM) beson se përvoja nga dy valët e fundit të koronavirusit duhet të përdoret për t’u përgatitur për krizën e ardhshme, nëse përsëritet në fillim të vjeshtës.

“Kjo kohë duhet të përdoret për të forcuar pikat e dobëta. Gjëja më e rëndësishme është të sigurojmë një sasi të mjaftueshme të pajisjeve mbrojtëse personale, dmth një numër të mjaftueshëm të maskave me filtrim të lartë, veshjeve mbrojtëse, kostumeve hapësinore dhe dorezave, si dhe dezinfektues të mjaftueshëm të certifikuar dhe të besueshëm, si dhe media testuese PCR që kanë qenë shpesh në mungesë që nga pandemia. “, tha për” Vijesti “Milena Petrović, një anëtare e Bordit Kryesor të SDM.

Ajo beson se shtetit i mungon stafi më i kualifikuar – anesteziologë të kujdesit intensiv, të cilët nuk mund të trajnohen brenda natës.

“Për atë arsye, përgatitja adekuate për valën e re është e nevojshme, në mënyrë që të mund të sigurojmë një përgjigje cilësore me stafin që kemi,” tha ajo.

Petrovic tha se për atë arsye, ia vlen të bësh dhe zbatosh një plan veprimi, në nivelin shtetëror, i cili do të harmonizohej dhe koordinohej me Institutin e Shëndetit Publik.

Në mandatin teknik të qeverisë, Montefarm mbeti pa një stok doreza mbrojtëse, kostume, maska ​​...
Në mandatin teknik të qeverisë, Montefarm mbeti pa rezerva doreza mbrojtëse, kostume, maska ​​… foto: Saša Matić / Qeveria

“Unë besoj se nuk është përdorur potenciali i zgjidhjeve dixhitale, të cilat mund të përdoren për të monitoruar kontaktet dhe qytetarët që janë në izolim, ku qytetarët mund të raportojnë vetë, dhe në këtë mënyrë epidemiologët mund të marrin më lehtë të dhënat e nevojshme, dhe të parandalojnë bllokimin sistemin shëndetësor. Të gjitha informacionet e nevojshme për qytetarët duhet të sigurohen përmes platformës dixhitale. Në procesin e monitorimit të kontaktit, mund të punësohen staf të cilët nuk janë shumë të kualifikuar, studentë ose vullnetarë, por që janë të arsimuar për ta kryer këtë punë në një mënyrë cilësore. Kishte bllokim të linjave telefonike, e cila provoi të ishte një pikë e dobët në përgjigje të pandemisë, e cila është ende një problem sot. Për atë arsye, është e nevojshme të sigurohen linja telefonike në numër më të madh, “tha ajo.

Petrovic tha se kishte vonesa të shpeshta në punën në lidhje me testimin PCR, i cili kryhet në institucionet shëndetësore publike vetëm në Podgoricë dhe Kotor.

“Laboratori Technopolis në Nikshiq është një nga burimet e papërdorura gjatë kësaj pandemie, i cili duhet të pajiset me staf. Pra, duhet të fillojmë të edukojmë stafin i cili do të punonte në testim sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë që ata të jenë të gatshëm të hyjnë në periudhën e vjeshtës “, theksoi ajo.

Shëndeti mendor, siç pretendon ajo, ka vuajtur dhe vazhdon të vuajë, dhe për këtë arsye nevojiten një numër linjash që kanë të bëjnë me mbështetjen psikologjike, por gjithashtu edhe ato që lidhen me shërbimet sociale, Kryqi i Kuq dhe organizatat joqeveritare që merren me psikosociale, dhuna dhe mbrojtja e të drejtave dhe nevojave të njerëzve që hyjnë në kategori të pambrojtura.

Serbia po ndërton një spital

Megjithëse vendi më i prekur nga koronavirusi në Evropë, me më shumë se 16,000 raste për 100,000 banorë që nga fillimi i pandemisë, Mali i Zi nuk ka ndërtuar një spital të vetëm të ri në 16 muaj për të akomoduar pacientë me pozitë kovide.

Serbia fqinje, e cila renditet e shtata në Evropë sipas këtij kriteri, ndërkohë ka ndërtuar dy spitale kovid. Së pari, një institucion në Batajnica u hap në fillim të dhjetorit të vitit të kaluar dhe vetëm ndërtimi kushtoi, sipas autoriteteve, rreth 27 milion euro. Spitali i ri në Krushevac, i cili kushtoi rreth 14.6 milion euro për t’u ndërtuar, përfundoi në katër muaj dhe priti pacientët e tij të parë në fund të vitit të kaluar. Ndërtimi i spitalit të ri kovid në Novi Sad filloi tre muaj më parë dhe u njoftua se do të ketë 624 shtretër dhe tre mjedise kryesore – një qendër diagnostikuese, kujdes intensiv dhe gjysmë intensiv.

Ish-qeveria mezi dha gjysmën e parave për vaksinat dhe materialet e tjera

Në fillim të nëntorit të vitit të kaluar, institucioni shëndetësor i Farmacisë së Malit të Zi “Montefarm” i kërkoi Qeverisë në ikje 1.64 milion euro për blerjen e sasive të reja të vaksinës së gripit dhe pajisjeve mbrojtëse mjekësore për një periudhë prej katër muajsh. Askush nuk iu përgjigj letrave për gati një muaj, kështu që ata kërkuan nga institucionet shëndetësore shtetërore (qendrat shëndetësore dhe spitalet) që të sigurojnë doza shtesë të vaksinave dhe pajisjeve mbrojtëse kundër koronavirusit vetë.

Ish-qeveria dhe NKT, e cila ishte në prag të mbylljes, kurrë nuk u përgjigjën pse nuk dhanë 1.64 milion euro, në një kohë kur miliona janë në llogarinë e dhurimit. Montefarm kërkoi para për 10,000 doza vaksine gripi, 5,000,000 copë doreza nitrile joserile, 400,000 palë doreza kirurgjikale, 200,000 copë kostume mbrojtëse të disponueshme dhe pallto të papërshkueshme nga uji secila.

Në fillim të dhjetorit, Fondi i Sigurimeve Shëndetësore vendosi të ridrejtojë 700,000 euro nga buxheti për këtë blerje emergjente, të destinuara për blerjen e një vaksine kundër virusit njerëzor të papillomës (HPV), e cila parandalon kancerin e qafës së mitrës.

Vaksinimi HPV është shtyrë për shkak të kovidit për këtë vit dhe, sipas pretendimeve të Ministrisë së Shëndetësisë, duhet të fillojë në vjeshtë.