Sat. Oct 23rd, 2021

Shkencëtarët holandezë janë duke punuar në zhvillimin e teknologjisë lazer që mund të rezultojë në injeksion “pothuajse pa dhimbje” të vaksinave pa gjilpërë, dhe ata e konsiderojnë suksesin e tyre të deritanishëm si një përparim që do të lehtësojë frikën nga gjilpërat te disa pacientë dhe do të kontribuojë në më shumë njerëzit e vaksinuar.

Pajisja, e cila ngjan me një “armë flluskë”, përdor një lazer që shtyn pikat e vogla nëpër shtresën e jashtme të lëkurës, shpjegoi David Fernandez Rivas, një profesor në Universitetin e Twente dhe një asistent hulumtues në Institutin e Teknologjisë në Masaçusets (MIT). ), i cili e konceptoi dhe e zhvilloi idenë.

Procedura në vetvete është më e shpejtë se një pickim mushkonjë dhe “nuk duhet të dëmtojë” sepse mbaresat nervore në lëkurë nuk prekin njëra -tjetrën. Ai shtoi se procedura do të studiohet më tej.

“Xhami që përmban lëngun nxehet nga një lazer në milisekonda, dhe më pas krijohet një flluskë në lëng që nxjerr lëngun përmes shtresës së jashtme të lëkurës me një shpejtësi prej të paktën 100 km në orë,” tha ai në një intervistë me Reuters.

Grantet e BE -së

“Një procedurë e tillë lejon që lëngu të injektohet përmes lëkurës pa ndonjë dëmtim ose plagë. Nuk mund të shihen plagë ose pika hyrëse, “tha Rivas, duke shtuar se ai pret që shpikja e tij të ndihmojë më shumë njerëz të vendosin të vaksinohen, duke parandaluar rrezikun e kontaminimit që mund të ndodhë për shkak të gjilpërave të pista. Dhe e fundit por jo më pak e rëndësishme, shpikja e tij do të ndihmojë në zvogëlimin e mbeturinave mjekësore.

Testet mbi mostrat e indeve u kryen me sukses falë një granti prej 1.5 milion euro nga Bashkimi Evropian dhe kompania do të aplikojë për financim për të filluar testimin e pajisjes së re tek vullnetarët këtë muaj, zbuloi Rivas.

Ai tha gjithashtu se kompania e re fillestare do të bashkëpunojë me përfaqësuesit e industrisë farmaceutike në mënyrë që të testojë dhe tregtojë teknologjinë “Bubble Guna”. Por kur metoda të bëhet e disponueshme për publikun e gjerë, mund të zgjasë një vit deri në tre vjet, në varësi të përparimit të bërë në kërkime dhe në çështjet rregullatore.