Sat. Oct 23rd, 2021

Presidenti kilian Sebastian Pinera ka shpallur gjendjen e jashtëzakonshme në katër provincat jugore të vendit.

Ushtria do të lejohet të mbështesë policinë në provincat Bio-bio, Araukania, Maleko dhe Kautin në dy javët e ardhshme.

Kreu i shtetit e justifikoi gjendjen e jashtëzakonshme me “shqetësim serioz të rendit publik”.

Pinera tha se “dhuna në lidhje me trafikun e drogës, terrorizmin dhe krimin e organizuar nga grupet e armatosura” ka ndodhur në ato zona në disa raste.

Në jug të Kilit, për shembull, pati gjithnjë e më shumë sulme ndaj industrisë së drurit. Qeveria fajëson anëtarët radikalë të popullsisë autoktone të Mapuche për këtë.

Mapuche, me 1.7 milion njerëz, përbëjnë grupin më të madh autokton midis 19 milion banorëve të Kilit.

Ata kërkojnë autonomi më të madhe nga shteti kilian dhe kthimin e një vendi që ata e konsiderojnë si pronë e paraardhësve të tyre. Shumica e njerëzve Mapuche jetojnë në kryeqytetin Santiago dhe në jug të Kilit.

Ushtria mund ta përkeqësojë konfliktin
Guvernatori i krahinës së Araucania, Luciano Rivas, përshëndeti vendosjen e trupave.

Ka një “krizë shumë serioze të sigurisë” në rajon, tha ai për CNN Kili.

Lucia Damert nga Universiteti i Santiago kritikoi vendimin e Pinera.

Ushtria madje mund ta përkeqësojë konfliktin, paralajmëroi ajo në një intervistë me agjencinë e lajmeve AFP.

Kryetarja e Asamblesë Kushtetuese, Elisa Lonkon, kritikoi shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme.

Njerëzit kanë nevojë për zgjidhje politike dhe ekonomike që do t’i ndihmojnë ata të kapërcejnë varfërinë, tha Loncon – i cili i përket popullit Mapuche.

Një kushtetutë e re është duke u përgatitur në Kili që nga korriku, e cila, ndër të tjera, duhet t’u sigurojë njerëzve Mapuche të drejta më të mëdha.

Një student u vra në një demonstratë për të drejtat indigjene të dielën në kryeqytet.

Sipas një deklarate nga universiteti i saj, vajza shikonte demonstratat për një organizatë të të drejtave të njeriut.

Në mediat sociale, policia u akuzua për shtypjen brutale të demonstratave.

Gazetat e Pandorës
Hulumtimi i mediave ndërkombëtare i njohur si Gazetat e Pandorës tregon se Presidenti kilian Pinera ndoshta ka abuzuar me pozicionin e tij.

Opozita reagon me një procedurë tërheqjeje.

Pinera “përdori funksionin e tij për çështje private”, tha deputeti Thomas Hirsch në dhomën e ulët të parlamentit të Mërkurën.

Sfondi i kësaj është shitja e kompanisë minerare nga një kompani që i përket fëmijëve të Pinera dhe e cila, sipas dokumenteve të Pandorës, u krye në një parajsë tatimore.