Sat. Oct 23rd, 2021

Ministria e Shëndetësisë e Malit të Zi është duke punuar në Rregulloren për çmimin maksimal të ilaçeve në mënyrë që një listë e re, e përditësuar dhe e zgjeruar e barnave me çmime më të ulëta të publikohet në fund të këtij apo fillimit të vitit të ardhshëm. Kjo u njoftua nga Ministrja e Shëndetësisë, Dr. Jelena Borovinić Bojović, në një intervistë me Komitetin Shëndetësor të Odës Ekonomike Amerikane (AmCham).

Intervista u regjistrua në fund të shtatorit, në pritje të konferencës së ardhshme të titulluar: “Transformimi Dixhital i Kujdesit Shëndetësor në Mal të Zi – Rritja e Qëndrueshme e Qasjes në Inovacion në Mjekësi”, organizuar nga AmCham.

“Ne duam që lista tjetër e përditësuar e barnave të ketë çmime më të ulëta, gjë që do ta bëjë këtë shërbim më të arritshëm për qytetarët. Qëllimi ynë është që ajo të shohë dritën e ditës në fund të këtij ose në fillim të vitit të ardhshëm. Shtë një projekt ambicioz, por ne do të bëjmë çmos për ta arritur këtë qëllim me punë të palodhur. Përfshirja e barnave të reja është veçanërisht e rëndësishme për shkak të sëmundjeve malinje dhe sëmundjeve autoimune në popullatën e fëmijëve, por edhe për shkak të sëmundjeve kronike infektive dhe jo-infektive që dikur ishin shkaku kryesor i vdekshmërisë, dhe tani trajtohen me sukses me ilaçe inovative “. tha ministri i Shëndetësisë.

Dr. Borovinić Bojović gjithashtu tërhoqi vëmendjen në procesin e blerjes së ilaçeve, i cili, siç thotë ajo, ka qenë problematik për dekada të tëra.

“Sistemi aktual i prokurimit të barnave ka treguar mangësi të caktuara të cilat, përkundër përpjekjeve të Ministrisë, kanë çuar në mungesa të herëpashershme, edhe në kushtet kur janë siguruar burimet financiare, gjë që është absurde. Ministria e Shëndetësisë planifikon të nisë një ndryshim në prokurimin e barnave dhe terapive specifike në mënyrë që të parandalojë mungesën e ilaçeve në të ardhmen. Një nga modelet në shqyrtim është modeli i përdorur në vendet e BE -së, i cili përjashton sigurimet shëndetësore, shërbimet shëndetësore dhe sociale nga Direktiva e Prokurimit Publik. Ky është një nga modelet e mundshme që po merret parasysh. Ne po analizojmë më shumë zgjidhje të ngjashme ”, theksoi ministri.

Duke folur për rezultatet e deritanishme, Dr. Borovinić Bojović vuri në dukje se Mali i Zi siguroi mbi 820 mijë doza të vaksinave të koronavirusit në kushte të vështira për qytetarët tanë deri në gusht. Deri më 8 tetor 2021, doza e parë iu dha 55 përqind të qytetarëve të rritur dhe 50 përqind e tyre u rivaksinuan.

“Një nga arritjet më të rëndësishme është se procesi i vaksinimit masiv filloi sa më shpejt të jetë e mundur, duke pasur parasysh vështirësitë me të cilat përballeshim duke ditur se sa e vështirë ishte të siguronim vaksina në atë periudhë. Përveç kësaj, deri në gusht 2021, mbi gjysmë milion teste ishin kryer në Mal të Zi, gjë që flet për mbikëqyrje serioze të sëmundjes, ndryshe nga viti i kaluar, kur u kryen gjithsej pak më shumë se 130,000 teste. “Mali i Zi arriti në një kohë relativisht të shkurtër, jo vetëm për shkak të tranzicionit, por edhe për shkak të papërgjegjshmërisë së qeverisë së mëparshme, të sigurojë mbi tre të katërtat e një milion dozave të vaksinave dhe sot të ketë çdo qytetar tjetër të rritur që është i vaksinuar,” tha ministri.

Përveç kësaj, Borovinić Bojović theksoi se këtë vit, ndryshe nga viti i kaluar, si pacientët me COVID ashtu edhe ata jo-COVID po trajtohen paralelisht.

“Nuk ka pezullim të procedurave operative apo pezullim të ekzaminimeve ambulatore. Procesi është duke u zhvilluar, “tha ajo.

Ministri kujtoi se KCCG trefishoi rezervuarin e oksigjenit, por gjithashtu se OB Pljevlja mori oksigjenin qendror për herë të parë, si dhe OB Kotor, dhe se procesi po i afrohet fundit në Spitalin Special Brezovik dhe OB Bar.

Një skaner CT për OB Pljevlja, një skaner për OB Cetinje, një skaner për DZ Ulqin, imazhe rezonancë magnetike për OB Berane dhe një laborator PCR për të njëjtin institucion u siguruan nga donacione vendase dhe ndërkombëtare. Për më tepër, qeveria siguroi 1,200,000 euro për një skaner dhe një dhomë angio në KCCG.

Përveç kësaj, procesi i akreditimit të institucioneve të kujdesit shëndetësor është duke u zhvilluar, por hartëzimi i sistemit të kujdesit shëndetësor po bëhet për herë të parë.

“Analiza identifikon mangësitë tekniko-teknologjike, hapësinore dhe të personelit dhe përvijon përparësitë.” Strategjia, të cilën ne po e përgatisim me një ekip profesional mjekësh, OBSH dhe partnerë të tjerë ndërkombëtarë, do të përfshijë qëllime afatgjata dhe afatshkurtra, duke përfshirë riorganizimin në të gjitha nivelet e kujdesit shëndetësor, përcaktimin e politikës së personelit shëndetësor dhe infrastrukturën e nevojshme: prokurimin e pajisje kapitale, ndërtim, rindërtim i objekteve shëndetësore dhe më shumë. shpjegoi Borovinić Bojović.

“Qysh vitin e ardhshëm, mund të njoftoj ndërtimin e dy klinikave: Klinikës për Sëmundjet Infektive dhe Klinikës për Dermatovenerologji, të cilat janë jashtëzakonisht të rëndësishme për sistemin shëndetësor. Këto projekte po zbatohen me mbështetjen e konsiderueshme të BE -së ”, tha ministri, i cili falënderoi të gjithë partnerët strategjikë ndërkombëtarë që po ndihmojnë në përmirësimin e sistemit shëndetësor të Malit të Zi.