Sat. Oct 23rd, 2021

Prodhuesit e ilaçeve mund të përballen me rregulla më të rrepta për të siguruar furnizimin me ilaçe në Bashkimin Evropian, thanë dje zyrtarët e bllokut, i cili po përpiqet të zvogëlojë importet e ilaçeve nga Kina dhe “autokracitë” e tjera të huaja.

Jo që nga fillimi i pandemisë kovida-19 vitin e kaluar, 27 anëtarët e BE-së u përballën me probleme në blerjen e një game të gjerë të barnave dhe përbërësve të tyre nga India dhe Kina.

“Ne duhet të azhurnojmë ligjet tona për të adresuar mungesat në fusha të tilla si njoftimi i harmonizuar, detyrimet më të forta të furnizimit dhe transparencë më e madhe në zinxhirin e furnizimit,” tha Komisionerja e Shëndetësisë Stella Kiriakides në një takim të ministrave të shëndetësisë të BE -së në Slloveni.

Ndryshimi i planifikuar i rregullit synon gjithashtu zvogëlimin e varësisë së BE -së nga përbërësit për ilaçet e prodhuara jashtë vendit. Komisioni Evropian vlerëson se dy të tretat e aksioneve globale janë të përqendruara në Indi dhe Kinë, shkruan Reuters.

“Kriza ka treguar se ne jemi shumë të varur nga Kina dhe vendet e tjera të treta kur bëhet fjalë për produktet farmaceutike,” u tha gazetarëve ministri gjerman i Shëndetësisë Jens Spahn para takimit.

Reuters thekson se kaosi në zinxhirin global të furnizimit të shkaktuar nga ringjallja e aktivitetit ekonomik ka rritur më tej ndërgjegjësimin e BE -së për nevojën e saj për mallra të të gjitha llojeve nga kontinentet e tjera.

“Vetëm imagjinoni një botë ku vaksinat prodhohen vetëm nga Kina ose Rusia, dhe se demokracitë perëndimore dhe BE -ja varen nga ato autokraci për të marrë vaksina. Kjo nuk do të ishte një botë e mirë, “tha Span.

Urgjenca e ndryshimit, megjithatë, duhet të kombinohet me një vlerësim të kujdesshëm se si funksionon industria, thanë zyrtarët e BE -së. Komisioni planifikon të hartojë ligjet vetëm në dhjetor 2022, sipas draft programit të punës që Reuters kishte një pasqyrë para njoftimit në ditët në vijim.

Një zyrtar tha se prodhuesve të ilaçeve mund t’u ofrohen iniciativa novatore, me kusht që ata të pranojnë detyrime më të rrepta të furnizimit në të gjithë BE -në, raportoi agjencia britanike. Prodhuesit e ilaçeve tashmë janë të detyruar të sigurojnë rezervat minimale të ilaçeve, por këto detyrime ndryshojnë midis anëtarëve të BE -së dhe nuk konsiderohen të jenë mjaft të rrepta.

Një person i njohur me diskutimin i tha Reuters se, sipas rregullave të reja, kompanive mund t’u kërkohet të hartojnë një plan krize dhe të lëshojnë paralajmërime të hershme kur presin rreziqe të mundshme të mungesave. Në Francë, ata tashmë po përballen me dënime nëse nuk e bëjnë këtë.